כמו בכל מערכות היחסים, זוגיות ונישואין שאנו מכירים, גם בעסקים וביחסי שותפות עלול להיווצר מצב אשר בהם דרכי השותפים נפרדו. אין ספק כי סגירת עסק הינה חוויה לא פשוטה מבחינה משפטית וגם מבחינה רגשית אך אופי הפרידה ופשטות התהליך תלויה בעיקר בהסכם שותפות אשר כתבתם בתחילת דרככם המשותפת. מה הוא פירוק שותפות ומה הדגשים שחשוב להכיר בתהליך זה.

מה זה פירוק שותפות?

פירוק שותפות הוא למעשה סיום השותפות וסגירת החברה. בין אם מדובר בשותפות אשר הוקמה עם חברים טובים או משפחה לאחר היכרות מרובת שנים עדיין מטבע הדברים תהליך המורכב כמו זה עלול להביא לקשיים, חילוקי דעות וסכסוכים במיוחד אם התהליך יוצא לדרך ללא הסכמתם של השותפים.

במקרה הטוב אם השותפים דאגו להתייחס אל פירוק השותפות עוד במעמד הקמת החברה והסכם השותפות התהליך יהיה פשוט הרבה יותר. הסכם זה מאפשר להגיע לשותפים להגיע לעמק השווה בנוגע לדרך בה תפורק השותפות תוך התייחסות לאופן בו יחולקו הנכסים וחובות בין השותפים ויכתיב את אופן התהליך.

מתי יש צורך בתהליך פירוק שותפות?

פירוק שותפות עסקית יכול לנבוע מסיבות רבות ומגוונות.

כישלון עסקי – שותפות אשר לא הצליחה להניב פירות.

אי הסכמות בין השותפים – אי הסכמות הנוגעים לדרך ניהול, סכסוכים ועוד עלולים לגרום לביקוש פירוק השותפות.

סיום של מיזם – ישנם שותפויות עסקיות זמניות שקמו לזמן קצוף לצורך מיזם מסוים והשותפות תתפרק מעצמה בסיומו.

לצורך מכירה או סגירה – מכירת החברה, מכירת נכס לצד ג', סגירת פעילות החברה וכיוצא בזה.

כיצד זה מתבצע?

במידה ולא נכלל הסכם שותפות בתקנון החברה ניתן לפרק עדיין את העסק על ידי הסכם פירוק. חשוב מאוד להיעזר בעורך דין חוזים שזה תחום התמחותו. עורך דין לחוזים יוכל לסייע לכל השותפים להתוות את הדרך היעילה ביותר לצורך היפרדות תוך שמירה על האינטרסים של כל הצדדים על בסיס הסכמות שיוגדרו להסכם האמור.

פירוק בהסכמה או לא ?

כאשר מגיעים לפרשת דרכים כמו זו חשוב להבין כי ישנם שני סוגי פירוק שותפויות עסקיות – פירוק בהסכמה או פירוק לא בהסכמה. כאשר אחד השותפים לא מסכים על פירוק החברה יהיה צורך לבצע את תהליך עם התערבות של בית משפט או באמצעות הליכי גישור של עורך דין דיני חוזים . לעומת פירוק בהסכמה שלרוב יתבצע כאשר השותפים הקימו שותפות עסקית זמנית מתוך כוונה לפרק אותה בסופו של תהליך. במקרה כמו זה יהיה צורך בהסכם לפירוק שותפות.

פירוק שותפות עשוי להיות מורכב ודורש תכנון נכון והתמודדות עם סוגיות משפטיות אשר מתעוררת במסגרת תהליך זה. אנו מעודדים אתכם בשעה זו לפנות להראל פלג – עורך דין מומחה בעריכת הסכם פירוק שותפות עסקית שיוכל לבצע את הליכי הגישור בהתאמה אישית לכל הצדדים תוך שמירה מרבית על אינטרסים.

משרדו של עו"ד הראל פלג מספק ייעוץ משפטי לחברות בהליכי פירוק שותפות לרבות ייעוץ וייצוג משפטי בהכנת הסכמי פירוק שותפויות עסקיות, גישור על סכסוכים וכיו"ב.

לפגישת ייעוץ ללא עלות צרו קשר: