בין אם אתה בעל מיזם חדש ומהפכני שנמצא במעמד חשיפתו בפני משקיעים/עובדים אחרים או שאתם שני צדדים אשר מעוניינים להקים חברה/עסק או בשיתופי פעולה המצריכים החלפת מידע סודי של אחד השני, כבר חשבתם לחתום על חוזה סודיות?

מהו הסכם סודיות (NDA)?

הסכם סודיות, המכונה גם NDA  ,(Non-Disclosure Agreement) הנו מסמך משפטי בו הצדדים להסכם מתחייבים לשמור על סודיות בנוגע למידע המועבר ביניהם במסגרת ההתקשרות.  מאחר ובעולם העסקי למידע יש ערך כללי רב, הסכם הסודיות בא להבטיח שהצד שמקבל את המידע הסודי לא יוכל להשתמש בו ללא רשותו של הצד מוסר המידע הסודי או להשתמש בו למטרה אחרת מזו שהוגדרה בהסכם הסודיות. הסכם זה מאפשר למוסר המידע לחשוף את רעיונותיו בפני משקיעים, יועצים, שותפים ועוד, תוך התחייבות מצדם לשמור על המידע כסודי ולהשתמש בו רק למטרות שהוגדרו. לעיתים לשמירה על המידע יש ערך רב בבואו של מוסר המידע הסודי להשתמש במידע הסודי לצורך רישום פטנט על הרעיון.

סוגי הסכמי סודיות

  1. הסכם סודיות ספציפי – במסגרתו צד א' (מוסר המידע) וצד ב' (מקבל המידע) כאשר צד ב' הוא שמתחייב לשמור על סודיות במסגרת הסכם.
  2. הסכם סודיות הדדי – במסגרתו שני הצדדים חושפים ונחשפים למידע סודי ולכן שניהם יתחייבו לשמור בסודיות על המידע הסודי של משנהו.
עורך דין הסכם סודיות

מידע סודי ואופן הגנתו

  • מידע סודי: מידע סודי הנו כל סוג של מידע שהיזם או החברה מעוניינים לשמור על המידע הסודי אותו הם חושפים. מידע זה יכול לכלול רשימת לקוחות, נהלי עבודה, מחקר ופיתוח, רעיונות, מייזמים, פורמולציות וכיוצ"ב.
  • הגנה על מידע סודי: כדי להגן על מידע סודי, אחת הדרכים היעילות ביותר היא באמצעות חוזה סודיות (NDA) חוזים אלו נועדו להבטיח כי המידע נשמר בסוד ואינו נחשף לגורמים בלתי מורשים. באמצעות חוזה סודיות, מוסר המידע מבטיח שהמידע החשוב שלו מוגן מפני שימוש בלתי מורשה, וכך שומר על יתרונו התחרותי בשוק.

מתי צריך הסכם סודיות?

להלן מספר דוגמאות בהם נכון לחתום על הסכם סודיות:

  1. מיזם חדש – כאשר הייזם מעוניין לאתר משקיע עבור המיזם החדש שלו, נהוג להחתים את המשקיע על חוזה סודיות אשר יאפשר למשקיע לבחון את האופציה להשקעתו וכן את  כדאיות ההשקעה תוך שמירה על הרעיון/מידע של הייזם מפני שימוש באותו רעיון/מידע, "גניבת רעיונות" והעברת מידע לצדדים שלישיים.
  2. הסכמי שירות כאשר מקבל השירות מעוניין בשירותיו של ספק שירות כל שהוא או יועץ רצוי להחתים את היועץ או הספק על הסכם סודיות בכדי לשמור על המידע הסודי של מקבל השירות הן בתקופת ההתקשרות והן לאחריה.
  3. הסכם העסקה – כאשר מוסר המידע מעוניין להעסיק עובד שבמהלך העסקתו ייחשף למידע בעל ערך רב למוסר המידע.

ישנם מקרים רבים נוספים בהם ישנו צורך לחשוף מידע סודי, לכן חוזה סודיות ( NDA) אקטואלי, לרוב, עוד בשלב  המשא ומתן הראשוני.

הסכם סודיות יכול להופיע בתור הסכם נפרד, פסקה בחוזה או כנספח להסכם.

*מוזמנים לקרוא גם בנושא של הקמת חברה בע"מ

בעת עריכת הסכם סודיות, חשוב לכלול את הדברים הבאים:

  • שמות הצדדים המעורבים;
  • התאריך שבו נוצר החוזה;
  • הגדרת המידע הסודי ;
  • הגדרת מטרת השימוש במידע הסודי;
  • תקופת הזמן שבמהלכה הצדדים נדרשים לשמור על המידע כסודי;
  • סייגים מתי המידע לא ייחשב כסודי;
  • הסנקציות בגין חשיפת המידע הסודי (הפרת ההסכם).

*להרחבה על הנושא ראו מאמר על הסכם סודיות – היבטים מעשיים 

עריכת הסכם סודיות (NDA) במשרד HPLAW

הסכם סודיות הנו עניין מורכב, רגיש ועשוי להיות נפיץ, לכן אין להקל ראש בעת עריכתו. עריכת הסכם סודיות צריכה לכלול את האיזון העדין בין הסכם מחייב הכולל את רכיבים והיבטים רבים של העסקה הספציפית לשמה הוא נחתם. לצורך הדוגמה הגדרת מידע הסודי באופן צר מידי עשויה להביא לכך שלא כל המידע הסודי שלכם יהיה מוגן בהסכם. כמו כן,  הגדרה חלקית או לא מדויקת של מטרת השימוש במידע הסודי עשויה להכשיר חשיפה של מידע סודי על ידי הצד השני. מנגד חשוב לזכור שעריכת הסכם מבלי שנעשו האיזונים המדויקים לכלל היבטי העסקה עשויה להרתיע את הצד השני מכניסה לעסקה.  

התמחותו הייחודית של משרד עורכי HPLAW הנה ניסוח ומעבר על חוזים והסכמים מסחריים  בינלאומיים. אנו נבחן את כל מרכיבי הסכם הסודיות מראש וננסח את הסכם הסודיות כך שמצד אחד הסכם הסודיות יגן על האינטרסים של לקוחותינו ומצד שני, באמצעות איזון עדין של שלל מרכיבי החוזה, יאפשר את התקיימות העסקה. ניסיונו הרב של מייסד המשרד, ההקפדה על מקצועיות חסרת פשרות ויצירתיות משפטית מותאמת אישית תבטיח ללקוחות המשרד ביטחון ושקט.

לתיאום פגישת ייעוץ צרו קשר: